Cand sa te epilezi pentru prima data

Suntem influentati de moda. Mass-media ne arata imagini cu modele cu picioare fine și fara niciun fir de par. De indata ce incep sa se dezvolte la pubertate, fetele (dar si baietii) vor sa-si indeparteze acel par care le deranjeaza sau le face sa se simta nu tocmai confortabil. Dar cand sa te epilezi pentru prima data sau care este varsta ideala pentru asta? In plus, ce alegi: epilare cu laser, cu ceara de epilat, crema sau aparat de ras?

Pe parcursul pubertatii, exista instabilitate hormonala. Atata timp cat comportamentul hormonal nu se stabilizeaza, parul nu va dobandi dimensiunea si extensia finala. Incercarea de a-l indeparta in perioada cat dureaza acest proces va fi un efort zadarnic deoarece parul va creste din nou cu aceeasi intensitate. Desigur, asta nu insemana sa nu te epilezi, insa alege metode mai traditionale precum ceara, si in niciun caz laserul.  Exista zone ale corpului in care epilarea cu laser poate fi efectuata fara complicatii, precum axile si picioare. Daca parul are grosimea potrivita, la o varsta frageda, epilarea cu laser poate avea succes. Dar exista si alte parti mai delicate, precum fata. Pe fata, medicii prefera sa astepte pana cand persoana respectiva este mai mare pentru a efectua tratamentul, deoarece laserul ar putea stimula producerea unei cantitati mai mari de par.

Sa vedem, asdar, cele mai populare metode de epilare, pe care sa le folosesti sau nu, pentru prima data:

Crema de decolorare: Desi nu este o metoda de indepartare a parului ca atare, in unele cazuri reprezinta prima masura atunci cand parul este rar si nu foarte inchis la culoare, deoarece va ascunde aspectul intr-o oarecare masura.

Penseta: Este cel mai precis sistem. Cu toate acestea, nu poate fi folosita pentru tratarea suprafetelor mari. Este mai buna pentru zone mici precum fata (sprincene) sau pentru a smulge firele incapatanate dupe epilarea cu ceara traditionala.

Aparatul de ras: Cu aceasta metoda parul este indepartat la nivel cu suprafata, dar va creste mai puternic. De asemenea, poate provoca infectia foliculului de par sau foliculita. Pentru a preveni aceasta infectie a foliculilor de par ai pielii, se recomanda curatarea aparatului de ras cu un sapun antiseptic inainte si dupa utilizare.

Creme depilatoare: Slabesc parul si permit indepartarea acestuia fara durere. Cu toate acestea, la fel ca si aparatul de ras, parul reapare rapid și poate irita pielea. Este totusi alternativa la lama, mai ales pentru cele mai sensibile zone.

Ceara: Este de preferat sa te epilezi cu ceara fierbinte, deoarece este mai eficienta si mai putin dureroasa decat ceara rece. De asemenea, este recomandat sa tunzi parul inainte de a trece la ceara, astfel incat sa nu fie excesiv de lung si sa nu traga prea mult in momentul smulgerii. Ceara poate fi folosita la orice varsta, deci este perfecta si pentru adolescente. Tot ce trebuie sa faci, prima data, este sa mergi la un salon profesionist.

Epilator electric: Smulge parul de la radacina datorita unui set de pensete rulante. Metoda este putin dureroasa si poate fi eficienta pe termen lung.

Zonele in care parul creste pentru prima data la pubertate sunt zona inghinala, axilele si picioarele (gambele). In momentul in care adolescenta sau adolescentul simte ca nu se simte bine cu acel par vizibil sau nu, va trebui sa mergem cu el/ea la un salon pentru a efectua o epilare profesionista. Putem face epilarea si acasa, insa parul va creste rapid si este posibil sa nu facem cea mai inteleapta alegere pentru ea/el. In continuare, sustinem ca epilarea cu ceara este cea mai buna si eficienta metoda si, imediat ce fiica sau fiul tau va dori sa se epileze (si este cazul sa o faca) va fi indicat sa o incerci.