Ce este MDF-ul?

Ce este MDF-ul?
Cele mai multe proiecte de prelucrare a lemnului sunt construite folosind o combinatie de scanduri din lemn masiv si un fel de placa compacta, cum ar fi placaj, placi aglomerate sau panouri dure. Produsele sub forma de panouri vin in format mare, deci sunt ideale pentru realizarea usilor dulapurilor, lambriuri, blaturi de masa, unitati de rafturi, fund de sertare, dulapuri si alte parti mari si largi.
Si, in timp ce placajul – in numeroasele sale variante – este de departe cel mai popular produs din foi, exista un panou mai putin cunoscut despre care fiecare producator de mobila ar trebui sa stie. Placa de fibre de densitate medie, la care se face referire in mod obisnuit prin initialele sale: MDF, vine cu numeroase avantaje. Dar inainte de a arunca o privire mai atenta la acest produs versatil, iata o scurta explicatie despre exact ce este MDF. In prezent vei gasi foarte multe tipuri de mobila MDF la preturi foarte avantajoase.
Ce este MDF?
MDF este compostat din produse secundare ale fabricii de lemn, in principal rumegus si aschii de lemn, care sunt macinate intr-o pulbere fina, uscate pentru a indeparta umezeala si apoi amestecate cu rasini si ceara inainte de a fi presate in panouri plate si dure. Spre deosebire de placaj, MDF-ul nu are aspect de granulatie a lemnului; are o culoare maro deschis consistenta, fara textura sau model perceptibil. MDF este, de asemenea, mult mai dur, mai neted si mai dens decat placajul si nu are goluri, noduri sau aschii.
MDF este vandut la majoritatea magazinelor de bricolaj si a depozitelor de cherestea sub forma de panouri in doua grosimi: ½ inch si 3/4 inch. MDF de ¼ in.-grosime este disponibil, de asemenea, dar de obicei numai in format 2×4-ft. Si retineti ca sunt disponibile si panouri MDF rezistente la umiditate si MDF rezistent la foc, desi sunt mai greu de gasit si, de obicei, trebuie sa fie comandate special.
Avantajele MDF-ului
- MDF este foarte dur si dens, perfect plat si extrem de rezistent la deformare. De asemenea, este relativ ieftin. In plus, poti apela la infoliere MDF pentru a-i da un aspect perfect.
- Are doua suprafete super-netede (fata si spate) care ofera un substrat aproape perfect pentru vopsire.
- Deoarece MDF este compus din produse secundare din lemn, il puteti taia, freza si gauri folosind unelte standard pentru prelucrarea lemnului.
- Se extinde si se contracta mai putin decat lemnul masiv.
- Piesele din MDF pot fi fixate impreuna cu o mare varietate de cuie sau suruburi, inclusiv suruburi de buzunar.
- MDF este un substrat excelent pentru furnir de lemn sau laminat din plastic.
- Poate fi lipit impreuna cu aproape orice tip de adeziv, inclusiv lipici de tamplarie, adeziv de constructie si lipici poliuretanic.
- MDF-ul poate fi prelucrat, rutat si modelat pentru a crea parti decorative si panouri de usi inalte – fara sa aiba imperfectiunile specifice lemnului.
- MDF este foarte compatibil cu lemnul masiv. De exemplu, puteti instala un panou MDF intr-un cadru de usa de dulap taiat din lemn de esenta tare.