Etapa Finală în Tratamentul Ortodontic: Gutiera de Contenție

În lumea tratamentului ortodontic, ajungerea la ultima etapă, cea a gutierei de contenție, este ca o victorie atât pentru pacienți, cât și pentru medicii stomatologi. În acest articol, ne propunem să aducem în discuție importanța gutierei de contenție, ce reprezintă și cât timp trebuie purtată pentru a asigura rezultatele durabile ale tratamentului ortodontic.

Ce Este Gutiera de Contenție?

Gutiera de contenție este un dispozitiv personalizat, adaptat pentru fiecare pacient în parte, și face parte din categoria aparatelor de contenție utilizate după finalizarea tratamentului ortodontic activ. Aceasta reprezintă o măsură esențială pentru prevenirea recidivei și menținerea rezultatelor obținute prin aparatul dentar.

Tipuri de Contenție: Mobilă și Fixă

 1. Contenție Mobilă:
  • Asemănătoare cu aparatul dentar invizibil, este realizată dintr-o gutieră transparentă ce se atașează pe dinți. Această gutieră poate fi îndepărtată ușor, fiind necesară în timpul mesei pentru a evita deteriorarea sa.
 2. Contenție Fixă:
  • Realizată dintr-un aliaj metalic, este atașată pe partea interioară a dinților din față. În timp, aceasta a devenit o opțiune populară datorită faptului că nu necesită manipulare constantă, însă impune o igienă riguroasă.

Durata Purtării Gutierei de Contenție: O Abordare Gradată

În primele 2-3 luni, gutiera de contenție trebuie purtată în mod continuu, doar fiind îndepărtată pentru mese și igiena dentară. Ulterior, aceasta devine recomandată doar pe timpul nopții. Durata totală a purtării depinde de complexitatea tratamentului și de particularitățile anatomice ale fiecărui pacient. Renunțarea treptată la gutiera de contenție se decide împreună cu medicul ortodont, în funcție de evaluarea riscului de recidivă.

De ce Este Gutiera de Contenție Atât de Importantă?

 1. Prevenirea Recidivei:
  • După înlăturarea aparatului dentar, riscul de recidivă este mai mare în primele luni. Gutiera de contenție contribuie semnificativ la menținerea rezultatelor obținute și prevenirea revenirii dinților la pozițiile inițiale.
 2. Consolidarea Rezultatelor:
  • Gutiera consolidează pozițiile corectate ale dinților și asigură că aceștia rămân aliniați corespunzător în timp.
 3. Adaptare Treptată:
  • Renunțarea progresivă la gutiera de contenție permite evaluarea și gestionarea riscului de recidivă într-un mod controlat.

Doctor Irinel, se dedică obiectivului de a oferi pacienților zâmbete perfecte. Experiența sa demonstrează că acest deziderat este 100% realizabil atunci când colaborăm într-un mod sinergic între profesionalismul nostru și tehnologia avansată cu aparat dentar invizibil. Te așteptăm la cabinetul medical, unde zâmbetul perfect devine realitatea ta!