Proprietatile apelor sulfuroase si termale

Apele sulfuroase sunt definite ca ape care au o cantitate egala sau mai mare de 1 mg H2S (hidrogen sulfurat) pe litru. In tara noastra, apele sulfuroase au aproape intotdeauna un pH mai mic de 8 si pot contine, pe langa compusii bivalenti ai sulfului, si alte elemente in cantitati apreciabile, inclusiv sulfati, dioxid de carbon, cloruri si sodiu, ioduri si bromuri, bicarbonati, calciu si altele. Proprietatile benefice ale acestei ape minerale termale depind de concentratia de hidrogen sulfurat din ea: concentratia minima a acestui gaz este de un miligram/litru. Pentru organismul nostru, beneficiile apei sulfuroase sunt multiple si deriva tocmai din aceasta componenta esentiala, capabila sa actioneze pozitiv asupra apararii imunitare, intarindu-le.

Daca te gandesti ca in acest concediu sa mergi intr-o zona cu ape sulfuroase, click aici si vei gasi locul potrivit.

Compozitia si caracteristicile apelor sulfuroase

Apele sulfuroase, cunoscute si sub numele de ape termale, sunt cunoscute pentru compozitia lor unica, cu un continut ridicat de sulf. Aceste ape termale sunt folosite in statiunile balneare pentru concentratia lor ridicata de hidrogen sulfurat, care s-a dovedit a avea efecte pozitive asupra organismului. Temperatura ridicata naturala a apelor sulfuroase, de cel putin 30 de grade, favorizeaza circulatia sangelui si absorbtia sulfului prin porii pielii.

Apele sulfuroase sunt caracterizate de un miros puternic si neplacut, asemanator cu cel al oualor stricate. Intr-o baie cu sulf, actiunea apei asupra corpului da pielii o nuanta rosie. Ele exista si sub forma de apa minerala, dar in acest caz au un continut scazut de sulf.

Beneficiile apei sulfuroase asupra pielii si a corpului

Proprietatile apei sulfuroase sunt multiple, iar beneficiile sale sunt un adevarat panaceu pentru tratarea a numeroase afectiuni. Profesorul Umberto Solimene, de la Observatorul Sanpellegrino, enumera mai jos principalele beneficii ale apei sulfuroase:

  • Sistemul neurovegetativ: apele sulfuroase stimuleaza sistemul nervos parasimpatic. Rezultatul este o vasodilatatie capilara evidenta cu o crestere a permeabilitatii vaselor (evidenta in special la nivelul plamanilor), reducerea presiunii arteriale sistemice, bradipnee si bradicardie.
  • Sistem imunitar si actiune antiinflamatoare: apele sulfuroase par sa stimuleze organismul sa se apere atat impotriva stimulilor inflamatori endogeni, cat si a agentilor proinflamatori externi.
  • Ficat: Apele sulfuroase stimuleaza trofismul si activitatea celulelor hepatice. S-a demonstrat ca protejeaza celulele hepatice impotriva degenerarii grasimilor induse de tetraclorura de carbon (CCl4), arsenic, fosfor si necroza indusa de fenol.
  • Sistemul digestiv: apele sulfuroase favorizeaza regresia simptomelor dispepsiei. S-a demonstrat, de asemenea, ca aceasta apa are o actiune protectoare impotriva daunelor cauzate de utilizarea medicamentelor antiinflamatorii, care sunt adesea indispensabile in bolile inflamatorii, dar care au adesea efecte secundare grave, cum ar fi ulcerul gastric.
  • Aparatul locomotor: apele sulfuroase exercita numeroase actiuni asupra structurilor para- si periarticulare. Utilizarea lor actioneaza ca o terapie suplimentara pentru conservarea cartilajului. Avand in vedere actiunea sa antioxidanta si modulatoare asupra proceselor metabolice tisulare, hidrogenul sulfurat pare, de asemenea, foarte promitator impotriva unei alte patologii adesea invalidante, cum ar fi artroza.
  • Piele: la nivelul pielii, apele sulfuroase exercita in principal actiuni plastice si antiseboreice. Sulful promoveaza productia de colagen, o proteina care ajuta la mentinerea elasticitatii si sanatatii epidermei, lasand pielea moale.
  • Actiune antiseptica: proprietatile bacteriostatice si antifungice ale H2S par sa se datoreze puterii sale reducatoare. Hidrogenul sulfurat tinde sa se oxideze, formand sulfati si sulf in stare incipienta, indepartand oxigenul de microorganisme. Actiunea germicida este probabil atribuita formarii de acid pentationic de catre anumite bacterii si/sau procese enzimatice.