Top 5 mituri demontate despre vin

Vinul există de secole și, odată cu popularitatea sa pe scară largă, au existat multe concepții greșite despre această băutură alcoolică. De la beneficiile sale pentru sănătate până la procesul de fabricare a vinului, există multe mituri care circulă de ani de zile, iar împreună le vom descoperi pe 5 dintre cele mai populare.
Vinul roșu este mai sănătos decât vinul alb?
Unul dintre cele mai frecvente mituri este acela că vinul roșu este mai sănătos decât cel alb. Deși este adevărat că vinul roșu conține mai mulți antioxidanți, atât vinul roșu, cât și cel alb au beneficii pentru sănătate. Ce este important este să îl servești cu moderație, deoarece consumul excesiv poate avea efecte negative asupra sănătății.
Vinul roșu este obținut din struguri roșii, care conțin mai mulți antioxidanți decât cei albi. Studiile arată că acești antioxidanți, cum ar fi resveratrolul, au proprietăți antiinflamatorii și anticancerigene. Pe de altă parte, vinul alb are beneficii pentru inimă și ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare și de accident vascular cerebral.
Cu cât vinul este mai vechi, cu atât este de mai bună calitate?
Un alt mit este acela că, cu cât vinul este mai vechi, cu atât este mai bun. Deși este adevărat că unele vinuri se pot îmbunătăți odată cu trecerea timpului, nu toate sunt la fel. Unele sunt menite să fie consumate în câțiva ani de la producție, în timp ce altele pot fi învechite timp de zeci de ani.
Potențialul de învechire al unui vin depinde de mai mulți factori precum soiul de struguri, clima și procesul de vinificare. Cele produse din soiuri de struguri au un conținut ridicat de taninuri și sunt, de obicei, mai potrivite pentru învechire, la fel și cele produse într-un climat răcoros.
Vinul este doar pentru ocazii speciale?
Vinul este adesea asociat cu ocazii speciale, la nunți, aniversări și alte evenimente, însă poate fi savurat în orice moment al zilei și cu orice tip de masă. Vorbim despre o băutură versatilă, care poate fi asociată cu o varietate de preparate alimentare. De la vinuri albe ușoare și răcoritoare la cele roșii bogate și corpolente, cu siguranță, există un vin pentru fiecare ocazie. De asemenea, poate fi savurat și ca atare, fără mâncare, ca o modalitate plăcută de relaxare după o zi lungă.
Cu cât este mai scump vinul, cu atât este mai bună calitatea lui?
Prețul vinului este adesea folosit ca indicator al calității, dar acesta este determinat de o varietate de factori precum soiul de struguri, procesul de vinificație și costurile de producție. Unele dintre cele mai scumpe sunt obținute din soiuri rare de struguri sau produse în cantități mici, ceea ce le face foarte căutate. În schimb, doar pentru că un vin este scump nu înseamnă neapărat că este de înaltă calitate și există multe la prețuri accesibile care sunt de o calitate excelentă, motiv pentru care împătimiții nu ar trebui să se lase intimidați de preț.
Ar trebui să depozitezi vinul pe o parte?
Mulți oameni cred că vinul trebuie depozitat pe o parte pentru a menține dopul umed și pentru a împiedica pătrunderea aerului în sticlă. Deși este adevărat că un dop de plută uscat poate permite aerului să intre în sticlă și să altereze vinul, nu este necesar să depozitezi vinul pe o parte.
De fapt, aceasta nu este indicată deoarece poate face ca vinul să intre în contact cu pluta și astfel poate absorbi arome și gusturi nedorite de pe plută, ceea ce îl poate altera. Cel mai bun mod de depozitare este într-un mediu răcoros, întunecat și stabil, cu sticla în poziție verticală. Astfel se va menține dopul umed și va împiedica intrarea aerului în sticlă, iar vinul rămâne proaspăt și gata de băut. Alege și un vin rosu de la Crama Budureasca dacă ești în căutarea unuia perfect cu care să îți începi propria colecție!