Cum alegi ochelarii de soare dama pentru plaja

Ochelarii de soare sunt, fara indoiala, un accesoriu care nu lipseste nimanui, in special in perioada estivala a anului. Acestia nu numai ca protejeaza ochii de razele nocive ale soarelui, dar si completeaza cu succes orice tinuta.
Daca iti planifici o vacanta la malul marii si iti doresti o infatisare cool, tot ce trebuie sa faci este sa iti iei costumul de baie preferat si o pereche de ochelari de soare potrivita stilului tau. Cei mai indicati sunt ochelarii de soare cu lentila polarizata. Pe langa absorbtia completa a razelor UV si reducerea intensitatii luminoase, acestia asigura si protectia impotriva reflexiilor orbitoare produse atunci cand lumina se reflecta in mod natural pe suprafete stralucitoare, cum ar fi apa si nisipul.
Asa ca, ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu sic care salveaza tinutele. Ei sunt si cei care te protejeaza de lumina si razele UV, iar daca nu iei si acest lucru in calcul, iti risti sanatatea.
In acest articol iti prezentam cateva lucruri pe care ar trebui sa le iei in considerare inainte de a-ti alege viitoarea pereche de ochelari de soare dama:
Ce sunt razele UV si cum ne afecteaza ochii?
Razele ultraviolete sau razele UV sunt radiatii electromagnetice invizibile pentru ochiul uman, dar care ne afecteaza organismul si sunt de doua tipuri: UVA si UVB, la care ne expunem zilnic.
Expunerea pe termen lung la razele UV poate provoca arsuri asupra globului ocular, inflamand corneea si ranind conjunctiva, tesutul care acopera partea alba a ochiului. Acest fenomen este cunoscut sub numele de fotokeratita, care se poate manifesta prin durere, inrosire sau chiar pierderea temporara a vederii.
In timp, razele UV pot cauza diverse probleme ochilor, cum ar fi: cataracta, pterigionul, degenerescenta maculară. Cea mai des intalnita este cataracta – o afectiune care schimba treptat lentila globului ocular (cristalinul) si face ca vederea sa fie tot mai incetosata.
Indiferent de pigmentul si culoarea pielii, cu totii suntem expusi la razele ultraviolete, deci fiecare din noi ne aflam sub riscul cataractei sau a altei afectiuni ocular. Daca esti mai inchisa la culoare sau mai bronzata nu inseamna ca esti mai protejata.
Asadar, purtarea ochelarilor de soare trebuie facuta zilnic. Asta pentru ca, indiferent de anotimp si de vreme, razele UV care ne pot afecta exista tot timpul, chiar si in zilele innorate.
Cum sa iti alegi ochelarii de soare dama
Sunt cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le aiba ochelarii de soare: filtre de protectie fata de razele ultraviolete si lentile care ofera o imagine clara, nedistorsionata, cu o rezistenta buna.
Cand achizitionati o pereche de ochelari de soare trebuie sa verifici sa fie conformi cu normativele, adica nu trebuie sa le lipseasca:
Marcajul CE: trebuie sa fie vizibil, afisat pe rama, nu prin intermediul unei folii adezive
Nota informativa care contine:
– Numele si adresa producatorului
– Categoria de filtru solar (intre 0 si 4, urmarind conditiile luminozitatii exterioare)
– Categoria 0 – 80-100% – eficienti pe vreme cu nori, fara soare
– Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, putin soare
– Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat
– Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip
– Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zapada, interzisi a fi purtati la condus (transmitanta vizuala foarte mica)
Tipul de filtru solar (normal, fotocromatic, polarizant sau degrade)
Fotocromatice – se inchid la soare si se deschid la umbra , adica se adapteaza automat in functie de conditiile meteorologice
Polarizante – elimina reflexiile, maresc contrastul imbunatatind vizibilitatea
Degrade – sunt recomandate la conducerea vehiculelor.
Clasa optica (1-a sau a 2-a, in functie de calitatea optica a lentilelor)
Instructiunile de utilizare, de curatare si de intretinere.
Cele de mai sus certifica faptul ca ochelarii de soare pe care ii cumperi îți vor proteja ochii la plaja.
Lumina puternica poate provoca disconfort cauzand dureri de cap si migrene. De aceea, trebuie sa alegi categoria de filtru solar (mai inchis sau mai deschis), in functie de luminozitatea exterioara.
Filtrul solar porneste de la 0, de la o culoare foarte deschisa, anume filtru transparent cu transmitenta luminoasa mare, si ajunge pana la 4, la o culoare foarte inchisa, cu transmitenta luminoasa mica. Majoritatea ochelarilor sunt fabricati cu filtru din categoria 3, iar ochelarii de soare de condus cu filtru din categoria 2.
Ochelarii de soare sunt aliatii tuturor vara, deoarece vor proteja ochii si vom putea vedea fara dificultati. Nu conteaza daca mergem la plaja sau in oras: ochelarii de soare dama trebuie sa fie mereu la indemana! Daca ai nevoie de o pereche de ochelari noi, vezi colectia de ochelari de soare dama de la Pami.ro, potrivita pentru toate gusturile si sezoanele.