Sampania, „bautura-semnatura” a uneia dintre cele mai pitoresti regiuni din Franta!

sampanie

Fiind un simbol al luxului si al sarbatorilor, in articolul de fata, vei afla mai multe despre una dintre cele mai renumite bauturi alcoolice din lume. Dupa cum banuiesti deja probabil, este vorba despre sampanie.

Cunoscuta pentru bulele sale fine si gustul sau rafinat, aceasta a fost asociata cu momente speciale si evenimente festive de-a lungul istoriei. Dar care este povestea din spatele bauturii efervescente? De unde provine si cum a devenit atat de cunoscuta?

In acest articol, vom descoperi mai multe despre originea si istoria sa captivanta. In plus, daca vrei sa „savurezi” atat informatiile primite, cat si un pahar de sampanie de calitate, acceseaza cu incredere magazinul BeiCeVrei, unde vei gasi cele mai bune oferte pentru diferite produse.

Cine si cum a descoperit sampania?

Adevarul este ca originea bauturii, inclusiv detalii legate de cine si cand a descoperit, ramane un subiect controversat si inca nu s-a ajuns la un consens in aceasta directie.

De exemplu, se considera ca primii care au produs vinul spumant au fost calugarii benedictini din manastirea din Hautvillers, in Champagne, in secolul al XVII-lea, folosind metoda traditionala de fermentare in sticla.

Alte teorii sustin ca un calugar numit Dom Pérignon, care a trait in aceeasi manastire, a descoperit accidental vinul spumant in timpul procesului de fermentare si a contribuit la dezvoltarea acestei bauturi. Tot el ar fi rostit celebra fraza in care declara ca gusta stelele.

sampanie

De unde provine denumirea de sampanie?

Dupa cum intuiesti, denumirea provine de la regiunea Champagne din Franta, loc in care aceasta bautura a fost descoperita si a devenit celebra in intreaga lume. Champagne este o regiune situata in nord-estul Frantei, iar etimologia numelui sau poate fi identificata in cuvantul latin “campagna” sau “campania”, care inseamna “camp” sau “tara”.

De mentionat si faptul ca denumirea acestui vin a fost protejata si inregistrata ca indicatie geografica protejata (IGP) in Uniunea Europeana, ceea ce inseamna ca numele poate fi utilizat doar pentru vinurile produse in aceasta regiune, care respecta anumite standarde si reguli de productie.

Masura respectiva a fost luata atat pentru a proteja autenticitatea si calitatea spumantului, cat si pentru a evita utilizarea denumirii de catre producatori din alte regiuni sau tari. Astfel, in numele bauturii, este indicata atat originea sa, cat si detalii despre istoria si traditia productiei sale.

Alte detalii captivante despre regiunea Champagne

Una dintre cele mai pitoresti zone de pe teritoriul francez ascunde multe alte povesti interesante si amuzante. De exemplu, aici este interzisa plantarea de noi vite de vie, astfel incat tot vinul de aici provine din viile existente. Datorita unei astfel de legi, productia de sampanie este limitata si are o valoare exclusivista.

O perioada excelenta pentru cei care vor sa viziteze regiunea este luna octombrie, cand are loc „La Fête des Vendanges” sau „Festivalul Recoltei”. In timpul acestei sarbatori, poti participa la parade, concerte, degustari si alte activitati festive, toate menite sa celebreze recolta de struguri si procesul de vinificare.

Desi spumantul rafinat este apreciat si savurat in intreaga lume, el poate fi produs intr-un singur loc de pe mapamond: in regiunea Champagne din Franta. Nimic mai potrivit pentru un produs care nu este doar o bautura, ci o experienta culturala, care adauga farmec oricarei ocazii!